Sivut

torstai 5. marraskuuta 2015

Palmikkolapaset + ohje


Tänä vuonna otin itseäni viimein niskasta kiinni ja päätin opetella lapasten neulomisen. Olen neulonut yhdet ja ainoat lapaset elämässäni ennen näitä. Ne neuloin ala-asteella ja kunnianhimoisesti lähdin heti tekemään kirjoneuletta. Ihan kivat niistä tuli, mutta muistan vain kuinka vaikeat ne oli ja loppujen lopuksi vielä liian pienet, kun kirjoneuletta olivat. Tästä on kenties jäänyt sellainen kuva, että lapasten neulominen olisi jotain suurta ja ihmeellistä. Eihän se sitten ollutkaan sen ihmeellisempää kuin sukkien neulominen, mukavaa puuhaa! Ja tällä kertaa ne ovat sopivat.

Tein palmikkolapaset, soveltaen monen monesta kuvasta päädyin tällaiseen ohjeeseen, sillä en valmista kivaa palmikkoa löytänyt. Alla ohje teillekkin. Mukavaa neulontaa !




Palmikkolapaset + ohje

Koko; nainen

Aloita luomalla kahdelle puikolle 40silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (10s/puikko).
Neulotaan joustinnneuletta joko 1o takakautta kiertäen, 1n. Tai 2o takakautta kiertäen, 2n. Itse voi valita kumpi miellyttää silmää enemmän. Itse neuloin joustinneuletta n. 7-8cm.

Sitten aloitetaan palmikkoa/sileän osuuden neulontaa. Jaa silmukat puikoilla seuraavasti.
1. Puikko: 13s. 2. Puikko 6s. 3. Puikko 11s. 4puikko 10s.

1. Kerros: aloitetaan neulomaan palmikko 1. puikolla; 2n, 4o, 1n, 4o, 2n. Lopuilla sileää neuletta.
2. : 2n, 4o, 1n, 4o, 2n. Lopuilla sileää neuletta.
3. : 2n, ota kaksi silmukkaa apupuikolle työn taakse 2o ja apupuikon silmukat 2o, 1n, ota apupuikolle työn eteen kaksi silmukkaa ja neulo 2o sekä apupuikon silmukat oikein, 2n.
4. : 2n, 4o, 1n, 4o, 2n. Lopuilla sileää neuletta. 
5-8.: 2n, 4o, 1n, 4o, 2n, lopuilla sileää. 
8. : tee kuten 3krs. palmikko ja samalla aloitetaan peukalokiilan tekeminen puikon 3 alussa; 2o, poimi edellisen kerroksen silmukoiden välistä langankierto puikolle ja neulo se kiertäen oikein, 1o, ota toinen. Langankierto, loput sileää neuletta.

Toista näitä peukalokiilan lisäyksiä joka kolmas kerros, kunnes silmukoita on luotu yhteensä 12 silmukkaa. Tämän jälkeen poimi 13 silmukkaa apulangalle ja jätä odottamaan. Seuraavalla kerroksella neulo 1s. Lisää peukalokiilan yläpuolelle kiertäen.

Palmikkoneule koostuu siis 5 kerroksesta, toista näitä, kunnes etusormi peittyy jonka jälkeen ala kaventamaan. Päättele, kun puikoilla yhteensä 6silmukkaa.

Peukaloon tulee yhteensä 18 silmukkaa. Poimitaan jo olemassaoleviin 12s. Lisäksi ympäriltä 7silmukkaa ja ensimmäisellä kerroksella neulotaan ne kiertäen oikein, jolloin ei tule reikiä.

Toivottavasti ohjeestaan on jollekin hyötyä. Näitä on yllättävän vaikea lähteä kirjoittamaan. Ja jonkinlainen perusta pitää neulomiseen olla jo, jotta ymmärtää sepustuksenki, jos sittenkään.




1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tuo palmikkokuvio on tosi hyvä, sellainen jota etsinkin. Pieniä puutteita ohjeessa oli mutta löysin muista ohjeista vinkkejä. Hyvät lapaset tuli ja sopivan napakat 7veikalla. :)